La història de les roges del Molinar, des del punt de vista de Belarmina, una de les executades juntament amb Aurora Picornell i les Flaquer. Una migrant sense vinculacions polítiques. Perquè la varen afusellar?

SINOPSI

La nit de Reis de 1937 foren assassinades Aurora Picornell, Catalina Flaquer Pascual i les seves filles Antònia Pascual Flaquer i Maria Pascual Flaquer, i Belarmina González Rodríguez. Picornell, Flaquer i González estaven tancades a la presó de Can Sales, que era de dones. 

Els digueren que les posaven en llibertat: així s’anunciaven sempre les tretes. Se sap que les conduïen cap a Porreres, però sembla que al cementeri, juntament amb molts represaliats, no hi són. I si no hi van arribar mai? La mort de les Roges del Molinar està plena de preguntes sense resposta. 

Un professor d’universitat a punt de jubilar-se i una alumna que està acabant la seva tesina, investiguen el per què i qui era Belarmina González, una dona que vivía a la Soledat i que no tenia vinculacions polítiques com les altres quatre afusellades. Qui era? Perquè la varen matar? La investigació és la premissa per revisar la història de les roges del Molinar, en un viatge entre el 2022 i la vida de les joves que moriren la nit de reis del 1937. 

Les contradiccions, els documents i la recerca de la veritat d’una injustícia que va acabar amb la vida de cinc dones que es convertiren en llegenda.   

Escrita i dirigida per David Mataró